Verhalen van de dansvloer: Julie (24) in gesprek met Rinus (80)

In deze nieuwe rubriek “Verhalen van de dansvloer” zal Julie Houben de komende maanden verhalen en interviews delen vanuit de Danspaleis community. Deze maand gaat Julie in gesprek met een echte fan van Het Danspaleis RINUS DE NIET (80 jaar).

Rinus Het Danspaleis

Rinus de Niet gefotografeerd door Julie bij hem thuis in Amsterdam

 

 

Echte Fan

Bij mijn aankomst bij Rinus thuis in Amsterdam Zuidoost valt mijn oog meteen op de kleurrijke poster van Het Danspaleis die trots op zijn voordeur pronkt. Rinus zegt gelijk: ‘Ja, deze poster was van de eerste editie hier in de buurt’.

 

Rinus is een echte fan van Het Danspaleis. Hij is iedere week wel te vinden bij een van de locaties. Hij komt zelf uit Scheveningen, Den Haag, en zijn zus woont daar nog steeds, daarom gaat hij ook wel eens met de auto naar Den Haag om daar te dansen. Momenteel woont hij in Amsterdam Zuidoost; hij was voor zijn studie psychologie ooit naar Amsterdam verhuisd maar woont al 23 jaar in Amsterdam Zuidoost. Hij is psychotherapeut.

 

Liefde voor Rock & Roll

Als ik zijn woonkamer inloop, zie ik een enorme boekenkast met veel geschiedenis, maar ook veel soorten boeken met muziek. Rinus verteld me dat hij enorm fan is van Rock & Roll. Zijn liefde voor Rock & Roll gaat ver terug. Hij herinnert zich levendig de eerste keer dat hij het nummer “Tutti Frutti” van Little Richard hoorde, wat een sensatie voor hem was. Maar waar was de liefde voor Rock & Roll begonnen? Rinus vertelt over zijn eerste aankopen, drie langspeelplaten die hij kocht in de platenwinkel: “Tutti Frutti van Little Richard, The Great Pretender en Only You van The Platters. Mijn moeder vond het in die tijd maar rare muziek.”

 

“Als er een Rock & Roll nummer wordt gedraaid, zie ik bijna iedereen meteen meedoen”

 

Het Danspaleis kwam in Rinus’ leven op een moment waarop hij merkte dat dansen steeds zeldzamer werd. Rinus: “Na mijn scheiding twee jaar geleden, miste ik mensen om me heen. Bij Het Danspaleis ontmoet je veel verschillende soorten mensen”. Rinus kreeg op een dag een opvallende folder in de bus van Het Danspaleis. Het bleek dat ze een speciaal evenement organiseerden in een verzorgingstehuis in de buurt, in de folder stond dat ook alle buurtbewoners welkom waren. Het idee van een rondreizend evenement voor ouderen sprak hem aan, dus hij besloot een kijkje te nemen. Vanaf dat moment was hij besmet met het dansvirus. “Het Danspaleis is niet alleen dansen; het is een gemeenschap. Het heeft mijn sociale kring uitgebreid. Mensen komen niet om ruzie te maken; ze komen om samen te dansen en een praatje te maken.”

 

80 Danspaleizen

Zijn enthousiasme voor Het Danspaleis blijkt uit de vele bezoeken die hij heeft bijgehouden in zijn speciale boekje. In iets meer dan een jaar tijd is Rinus wel 80 keer aanwezig geweest bij diverse evenementen. Ondanks zijn gezondheidsuitdagingen, merkt Rinus dat dansen bijdraagt aan zijn vitaliteit.

 

“Dansen helpt me om in beweging te blijven als al het andere bewegen wegvalt zoals wandelen en hardlopen. Maar ik merk ook dat het goed is voor mijn stemming”.

 

Levensboek

Terwijl we het interview afronden, vraagt Rinus of hij een foto van mij mag maken voor in zijn levensboek. In zijn derde editie vormt Het Danspaleis een terugkerend hoogtepunt, waar hij de pagina’s vult met herinneringen aan muziek, dans, en de gemeenschap die hem energie geeft in zijn gouden jaren.

 

Over Het Danspaleis

De missie van Het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden met dansen en muziek. Met dit ‘tankstation van levensvreugde’ wordt eenzaamheid aangepakt.

 

Het Danspaleis bestaat naast de dansmiddagen ook uit:

Het Huiskamer Danspaleis, gericht op actieve buurtbewoners om zo de onderlinge cohesie te bevorderen en Radio Danspaleis, een podcastserie over muziek en het leven, gepresenteerd door Suna en gemaakt voor en mét ouderen. Ook deelt Het Danspaleis zijn expertise in de Het Danspaleis Academy, met workshops waarin medewerkers van organisaties en bedrijven worden getraind om ouderen en elkaar contact te laten maken en in beweging te zetten.