Het Danspaleis

Je wereld wordt steeds kleiner als je ouder wordt. Met plaatjes van vroeger probeer ik de deuren naar buiten weer open te zetten. Ouderen dansen met elkaar, met familie, met dansende vrijwilligers, buurtbewoners en personeel; ze hebben plezier. Er ontstaat een sfeer waarin vriendschappen kunnen worden gesloten en mensen troost bij elkaar vinden. Dat is de kracht van muziek. – PD en oprichter Suna Duijf

 

Tankstation van levensvreugde

De missie van het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden. Vanuit de visie dat muziek een magisch middel is om mensen bij elkaar te brengen en ouderen in beweging te zetten, is de Danspaleisformule ontwikkeld. Het Danspaleis is een ouderwets gezellig dansfeest voor ouderen en iedereen die van swingen houdt. De PlatenDraaier (PD) trekt oude krakers uit de koffer van de sterren van weleer, zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Lieve Hugo en Doris Day. Van meezinger tot tranentrekker, van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-‘n-roll: met Het Danspaleis is het altijd bal.

 

Het Danspaleis is een tankstation van levensvreugde. Met muziek als benzine, laden ouderen zich op. Het Danspaleis maakt geen onderscheid en danst dwars door verschillen heen. Het is een ontmoetingsplaats die aanmoedigt om actief te zijn, en legt het fundament voor een netwerk van mensen en vrienden die elkaar de helpende hand toesteken. Vaak na vele jaren, staan ze weer eens op de dansvloer. Daarnaast leggen zij contact met leeftijdsgenoten en het personeel van zorgorganisaties, en verdiepen zij hun relatie met familieleden en buurtbewoners.

 

Naast een flexibel team van betrokken krachten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, bestaat het Danspaleis uit een groeiende groep van zo’n 250 vrijwilligers, de dansers/contactleggers. Zij worden getraind en zorgen ervoor dat de ouderen in beweging komen: zowel op de dansvloer als in hun contact met anderen.

 

Achtergrond

Dj Suna werd gevraagd om muziek te draaien op het verjaardagsfeestje van de 75-jarige moeder van een vriendin. Het publiek zou voornamelijk uit ouderen bestaan en daarom leek het haar een goed idee om de muziek uit de jeugd van de jarige te draaien. Toen de eerste plaat werd opgezet, gebeurde er iets bijzonders: het publiek sprong letterlijk op, stoelen werden aan de kant gezet en er ontstond een uitgelaten zang- en dansfeest. Door het aanstekelijke plezier van de ouderen werd het een feest voor alle generaties. Iedereen danste met elkaar, jong en oud. Dat muziek zo’n effect kon hebben, maakte een diepe indruk op Suna. Snel hierna kwam zij op het idee van Het Danspaleis: een dansfeest voor ouderen. In 2012 is stichting Het Danspaleis opgericht en doopte dj Suna zichzelf om tot PD Suna. Inmiddels is zij creatief directeur en heeft zij een team van getalenteerde mensen om zich heen verzameld, die samen een en dezelfde passie delen: alle ouderen van Nederland inclusief en vitaal op de dansvloer!

 

Het Danspaleis bestaat naast de dansmiddagen ook uit:

De Muzieksalon, gericht op actieve buurtbewoners om zo de onderlinge cohesie te bevorderen en Radio Danspaleis, een podcastserie over muziek en het leven, gepresenteerd door Suna en gemaakt voor en mét ouderen. Ook deelt Het Danspaleis zijn expertise in de Het Danspaleis Academy, met workshops waarin medewerkers van organisaties en bedrijven worden getraind om ouderen en elkaar contact te laten maken en in beweging te zetten.