Blog Paul: achter de gordijnen van een Huiskamer Danspaleis

Als platendraaier op het Huiskamer Danspaleis maak ik veel mee. Ik mag mensen verbinden door middel van muziek en krijg daarbij hulp van de muzikale grabbelton en een tafeldame of heer.

 

Verhalen levend maken

Ik help de deelnemers met hun verhalen levend te maken, zoek er muziek bij en probeer de verhalen te koppelen aan ervaringen van andere deelnemers. Elk Huiskamer Danspaleis is daarom anders, dat hangt ervan af of mensen zelfstandig kunnen komen of dat het bijvoorbeeld deelnemers zijn van een zorginstelling. Sommige deelnemers groeien tijdens een reeks, en laten zich dan opeens zien aan de groep. Zo heeft Jacob die een geheugenstoornis heeft, de eerste twee keer ingetogen genoten, maar de derde keer heeft hij samen met zijn partner/begeleider een tango gedanst voor de groep.

 

Sommige deelnemers groeien tijdens een reeks, en laten zich dan opeens zien aan de groep.

 

Verhalen van vroeger

Ik gebruik de muzikale grabbelton als verleider met vragen zoals bijvoorbeeld: “Welk nummer kan je van voor naar achter meezingen? Van welk nummer krijg je kippenvel? Wie was vroeger je idool?”. Zo delen we verhalen, muziek en gaan we dansen en zingen.

 

Pauline over haar idool van vroeger 

Op de bank van Pauline stonden de platenhoezen van Frans Bruggen, zij was heel erg verliefd op hem, omdat hij knap was maar nog meer omdat hij zo fantastisch mooi kon blokfluiten.  Zij heeft hem haar leven lang gevolgd en toen hij overleed zat zij ook in de oude kerk, die afgeladen vol was, om afscheid van hem te nemen.  

 

Zij was heel erg verliefd op hem, omdat hij knap was maar nog meer omdat hij zo fantastisch mooi kon blokfluiten

Elly die vroeger accordeon speelde 
Elly speelde accordeon en heeft haar eerste drie lessen nog van Johnny Meyer gekregen. Ze had haar accordeon namelijk gekocht in die grote zaak van Timmermans aan de Bilderdijkstraat en als je daar een accordeon kocht, kreeg je drie gratis lessen van Johnny Meyer. Later toen ze verkering kreeg, vertelde Elly aan haar schoonmoeder dat ze wel eens optrad met haar broer en haar schoonmoeder vroeg haar of ze de foto’s mee wilde nemen. Toen haar schoonmoeder de foto’s zag vroeg ze of ze een keer wilde komen spelen bij haar thuis met haar optreed jurk aan. En dat deed ze, samen met haar broer. Ze vond het niet vervelend, ze was gek op haar schoonmoeder. 

 

Dansen

Verhalen worden afgewisseld met een vrolijk dansje. De twist is populair, rock & roll, maar ook moderne muziek wordt vaak aangevraagd. Zelf dans ik graag een quickstep want die is zo feestelijk, maar ook de Zuid-Amerikaanse dansstijlen zijn leuk zoals een Rumba of een Cha Cha Cha. Het is mooi om te zien hoe iedereen opleeft tijdens het dansen, Leuk is dat deelnemers die niet willen of kunnen dansen wel genieten van de mensen die dat wel kunnen. Zo kreeg ik een keer vooraf gevraagd ”ga je nog dansen, want het is zo leuk om naar te kijken”.

 

Verrassingen

Tijdens een Huiskamer Danspaleis gebeuren er ook verrassende dingen. Zo heeft Stanley een keer een gedicht voorgedragen in Sranan Togo over de slavernij in Suriname. Of werd er een keer tijdens een zomerse Spaanse hit een rood tafelkleedje van de tafel gerukt en ontstond er een spel waar de een stierenvechter was en de ander de stier. En in Noord kreeg ik eens een demonstratie hoe je de Jordaanwals moet dansen.

 

Eindes zijn niet leuk

Deelnemers zijn aan het einde van een reeks vrienden geworden en treuren dat het is afgelopen. Ik voel weemoedig met hen mee. Ik ben wel uitgenodigd om nog een keer te komen eten, of met klem gevraagd of het niet terug kan komen. Ook bij zorginstellingen vind ik het jammer, ze zijn als groep gegroeid en hebben samen plezier beleefd.

 

Lieve groet,
-Paul van Wees-
-PD Huiskamer Danspaleis-

 

*Wil je ook, dansvrijwilliger worden of interesse naar meer informatie? Bekijk het hier en meld je aan!

 

*Of Platendraaier (PD-er) worden voor Huiskamer Danspaleizen? We hebben een vacature open staan, lees hier meer informatie.