Jeanette, 75: “Dansen haalt herinneringen terug”

Foto: Marije Kuiper

 

Ze verhuisde van Curaçao naar Nederland voor haar gezondheid en bleef hier wonen vanwege haar kleinkinderen. Dansen en muziek brengen Jeanette (75) weer een beetje terug naar Curaçao. “Het is niet dat ik heimwee heb, maar zo voel ik dat ik thuis ben.”

 

YouTube

Haar aanleunwoning in Amsterdam-Zuidoost is gevuld met vrolijke salsamuziek. Het komt van een computer in de hoek waarop Doble-R speelt, een Curaçaose beroemdheid. Sinds ze op haar 70ste een certificaat haalde is Jeanette helemaal thuis op de computer. Voor internetbankieren, zeker, maar nog veel meer vanwege YouTube. “Ik was hier vanmorgen gewoon even aan het dansen hoor, toen Doble-R begon! Dan voel ik me of ik nog 50 ben. Wat ik ook heb geleerd: muziek en dans helpen als je een beetje vergeetachtig wordt, zoals ik.”

 

“Muziek en dans helpen als je een beetje vergeetachtig wordt”

 

Herinneringen

Haar hele leven was dansen haar lust en haar leven. Tot haar benen niet meer wilden. Toen ze in Nederland eindelijk aan haar knieën geopereerd werd was dat een hele opluchting. “Na acht jaar dans ik weer! In Curaçao ging ik ieder weekend. Dan zorgde ik dat ik een beetje boos was met mijn man en dan was ik weg. Want hij hield niet van dansen en dan kon ik toch naar een feestje.” Het dansen brengt veel herinneringen terug. “Bij bepaalde muziek denk ik ‘oh daarop heb ik toen met die en die gedanst’.

Foto en tekst: Lizet Deutekom

 

Onder de mensen

Dansen gaat ook om gezelligheid. “Ik wil graag onder de mensen zijn. Als ik geen mensen om me heen heb voel ik me een beetje eenzaam. Door Het Danspaleis heb ik mijn buren ook beter leren kennen. Het waren mensen die ik nooit gesproken had, maar ik heb ze gewoon benaderd om mee te gaan. Anders komen ze niet. Nu ze het kennen vraagt iedereen wanneer Het Danspaleis weer komt.”

Haar lievelingsdans? Dat is de merengue. “Het is nu modern om op één plek te dansen. Maar daar hou ik niet van. Ik moet van hier hélemaal naar de andere kant van de zaal.”

 

Vitaal

“Ik voel me nu niet meer zo veel alleen. Het dansen heeft mijn sociale leven echt uitgebreid. Ik heb meer te doen en meer te helpen. Ik zorg altijd dat ik geen andere afspraken heb op de dagen van Het Danspaleis.” Het geeft ook nog eens voldoening dat ze andere mensen een beetje kan helpen. “De mensen van wie ik weet dat ze ook een beetje eenzaam zijn neem ik altijd mee. Ik ben blij dat Het Danspaleis mensen overal laat dansen. Zo lang het nog kan wil ik iedereen helpen om vitaal te blijven.”

 

 


 

Ruim 200.000 ouderen in Nederland zitten zonder bezoek, ook tijdens de feestdagen. Dat kan anders! Supermarktketen Lidl zet zich samen met het Ouderenfonds in voor Het Danspaleis. Ook meedoen?

  • Doneer je statiegeld bij de statiegeldautomaat in een Lidl-filiaal bij jou in de buurt
  • Doneer een dansplaat van een bedrag naar keuze. Je vindt de donatievouchers bij het Golden Oldies-display in alle Lidl-winkels.
  • Deze actie loopt van 3 t/m 31 december 2018.

Op een andere manier bijdragen? Dans mee, boek ons of doe een gift.