Doneer en laat ouderen het leven vieren

Fotografie: Marije Kuiper

 

Ruim 200.000 ouderen in Nederland zitten zonder bezoek, ook tijdens de feestdagen. Dat kan anders! Supermarktketen Lidl zet zich de komende maand samen met het Ouderenfonds in voor Het Danspaleis. Daarom vroegen wij drie van onze sterren – fervente Danspaleis-dansers Freek, Jeanette en Nel – waarom dansen eigenlijk zo belangrijk voor ze is.

 

Want dansen is niet alleen leuk, het betekent voor veel ouderen ook meer beweging, het ophalen van herinneringen, of loskomen uit een isolement. Jeanette (75) weet daar alles van. “Ik wil graag onder de mensen zijn. Als ik geen mensen om me heen heb voel ik me een beetje eenzaam. Door Het Danspaleis heb ik mijn buren ook beter leren kennen. Het waren mensen die ik nooit gesproken had, maar ik heb ze gewoon benaderd om mee te gaan. Anders komen ze niet. Nu ze het kennen vraagt iedereen wanneer Het Danspaleis weer komt.”

 

Net als Jeanette haalt Freek (91) ook veel voldoening uit het idee dat hij andere mensen ermee kan helpen. Uit enthousiasme ontpopte hij zich in korte tijd tot de gangmaker van het verpleeghuis waar hij sinds enkele jaren woont. “Niet iedereen danst, maar degenen die mobiel zijn neem ik altijd mee op sleeptouw. Er zijn erbij die echt weer even loskomen. Juist met jullie muziek. De mensen die het niet meer zelf kunnen helpen we dansen met de rolstoel of rollator. Dan doen ze toch even mee.”

 

En de 95-jarige Nel gaat nog een stapje verder: zij leert alle anderen beter dansen, of ze nu willen of niet. “Ik geef iedereen gewoon graag het goede voorbeeld. Ze zeggen dat ik het mooiste kan dansen – niet van uiterlijk, maar van houding. Dat zwierende he, dat hoort. Ik vind het eigenlijk normaal. In die zin: hier hou ik nu eenmaal van. Het komt uit mezelf. Dus ik ben altijd als eerste op de dansvloer en kom er als laatste weer vanaf.”

“Ik ben altijd als eerste op de dansvloer en kom er als laatste weer vanaf.”

 

Freek is dol op de foxtrot, de wals en de quickstep. “Maar ook de chachacha – en dan even lekker door de knieën, want dat kan ik nog goed.” Jeanette houdt vooral van de merengue. ““Het is nu modern om op één plek te dansen. Maar daar hou ik niet van. Ik moet van hier hélemaal naar de andere kant van de zaal.” Er is één onvervalste Engelse wals-fan, en dat is Nel. “De jongens van Het Danspaleis roepen: de Engelse wals is voor mij want die dans ik met Nellie! Maar als ik niet gevraagd wordt zorg ik zelf wel dat ik op vloer ben, hoor.”

 

Tekst: Lizet Deutekom


 

Ruim 200.000 ouderen in Nederland zitten zonder bezoek, ook tijdens de feestdagen. Dat kan anders! Supermarktketen Lidl zet zich samen met het Ouderenfonds in voor Het Danspaleis. Ook meedoen?

  • Doneer je statiegeld bij de statiegeldautomaat in een Lidl-filiaal bij jou in de buurt
  • Doneer een dansplaat van een bedrag naar keuze. Je vindt de donatievouchers bij het Golden Oldies-display in alle Lidl-winkels.
  • Deze actie loopt van 3 t/m 31 december 2018.

Op een andere manier bijdragen? Dans mee, boek ons of doe een gift.