Rock on Rockanje!

‘Waar ik bij Het Danspaleis meestal word ingezet als platendraaier, stap ik vandaag in de rol van workshopleider. Samen met collega Hedwig en dansleraar Etienne stappen we s ‘ochtends vroeg vanuit Amsterdam de auto in op weg naar De Stuifakkers in Rockanje. Daar gaan we een workshop ‘contact maken’ geven aan 19 medewerkers van verschillende ouderen- en zorgorganisaties.

 

Het Danspaleis St. Catharina Rockanje

 

Vrolijk de orde verstoren

Contact maken op de dansvloer is soms lastiger dan je denkt. Elk persoon is immers verschillend. De een springt bij het eerste beste nummer meteen vrolijk de dansvloer op, de ander zit liever eerst in een hoekje de spreekwoordelijke kat uit de boom te kijken. Verder zijn er altijd speciale gevallen, zoals ouderen in een rolstoel of ouderen met dementie. In de workshop leggen we uit wat Het Danspaleis is, welke middelen we inzetten om op een vrolijke manier de orde te verstoren en hoe we bezoekers een fijne en feestelijke middag bezorgen. Het leuke van zo’n workshop is dat wij ook altijd veel leren van de deelnemers zelf. Zij hebben immers via hun werk vaak al veel ervaring met ouderen en hebben zo hun eigen manier van contact maken. Een workshop is daarom vooral een dialoog. Hoe doe jij dit? Hoe pak jij een bepaalde situatie aan?

 

 

Samenwerken

De workshop is tevens de aftrap voor een samenwerking van andere evenementen betreffende muziek en beweging in de omgeving. Het is ook een leuke manier voor de deelnemers om elkaar te leren kennen. Waar ik vooraf nog dacht: hopelijk krijgen we de tijd vol en houden we het interessant, blijkt er eerder te weinig tijd te zijn. Er wordt volop geklets en men deelt ervaringen en verhalen.

 

Het Danspaleis workshop

 

Vlag en wimpel

Het tweede uur is aan Etienne, die de deelnemers dansles geeft. Etienne weet met zijn charme, humor en energie iedereen meteen om z’n vinger te winden. Hij start met een simpele oefening ‘dansen op je stoel’, iets wat het altijd goed doet bij (iets minder mobiele) ouderen. Daarna wordt er gewalst, gequickstept en sluiten we de workshop af met een ouderwetse Hollandse polonaise. Uiteindelijk is iedereen met vlag en wimpel (goed en sommige misschien met wat horten en stoten tijdens de dansles) geslaagd voor hun Danspaleis-diploma!

 

Het Danspaleis - Workshop

 

In de praktijk

Aansluitend is er een ‘echt’ Danspaleis in de grote zaal van De Stuifakkers. Onze bouwers Frank en Hedwig hebben ondertussen de locatie weer omgetoverd tot een feestelijke dansvloer. Ik mag zelf de plaatjes draaien en alles wat we in de workshop hebben behandeld wordt meteen in praktijk gebracht op de dansvloer. Het is een drukke bedoeling met wel zo’n 120 bezoekers. De dansvloer is vanaf het begin vol en swingt door tot het einde met dank aan de getrainde vrijwilligers. Als platendraaier zie ik voor me gebeuren wat het Danspaleis zo mooi maakt: dansende ouderen, blije gezichten en nog meer vreugde en plezier.

 

Rock on, Rockanje!’

 

Het Danspaleis St. Catharina Rockanje

 

 

Tekst: Leon Brill

 

 

*Wil je ook een workshop als startsein van een samenwerking omtrent dansen met ouderen? Neem hier contact met ons op, wij denken graag mee. 

 

Het Danspaleis St. Catharina Rockanje 2023

 

Danspaleis-evenement: Workshop & Danspaleis
Locatie: De Stuifakkers, Rockanje
Datum: 22 maart 2023, 10:00 – 16:30 uur

 

Crew Het Danspaleis
Workshopleider & PD-er: Leon
Dansleraar: Etienne
Crew: Hedwig & Frank
Vrijwilligers: Mariet, Frans, Giselle & Frans

 

Fotograaf: Flaire Fotografie & Hedwig van der Geer