4x feest in 4x bieb

Grande Finale

Vier Danspaleis-middagen in vier bibliotheken in vier verschillende steden; Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam (de G4) vormden afgelopen najaar 2022 de ‘Grande finale’ en tevens het eindslot van het project Ouderen in de Wijk. Het project is een samenwerking tussen de bibliotheken in de verschillende steden. Het project Ouderen in de Wijk is mogelijk gemaakt met steun van het Europees Fonds.

Vraagstukken

Hoe kunnen we ouderen bereiken? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze een stevig sociaal netwerk opbouwen? De bibliotheken van de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht en Mira Media hebben hun krachten gebundeld. Met het project ‘Ouderen in de Wijk’ geven zij antwoorden op deze vragen. Van 2016 t/m 2021 zijn ruim 4000 senioren in de G4 steden geholpen hun sociale netwerk uit te breiden, hun zelfredzaamheid te vergroten en hun digitale vaardigheden te verbeteren. Dit in samenwerking met vele wijk- en stedelijke partners. In 2022 werd dit project geïmplementeerd in de vier bibliotheken met als afsluiting de feestmiddagen van Het Danspaleis.

 

Bonding & Bridging

Het klinkt niet direct voor de hand liggend, een dansmiddag in een bibliotheek, echter onderzoek wijst uit dat beweging en je verbonden voelen met gelijkgestemden positieve gezondheid bevordert. En Dansmiddagen gaan over “bonding” en “bridging”. Twee steeds belangrijk wordende begrippen binnen het brede en maatschappelijk belang als: het stimuleren van meer sociale verbondenheid én bij het verbeteren van de kwaliteit van de directe leefomgeving.

 

Kruisbestuiving

Met het ouder worden, wordt in de meeste gevallen ook de leefwereld kleiner en door lichamelijke en geestelijke beperkingen ligt inactiviteit en meer eenzaamheid op de loer. Dat is waar de belangen van de Openbare bibliotheek en die van Het Danspaleis elkaar kruisen en waarvoor we deze samenwerking zijn aangegaan.

 

 

Met deze Danspaleizen in de 4 steden werden voor 1 middag de bibliotheek locaties omgetoverd tot een ballroom. Voor Amsterdam was dit in De Banne. In Den Haag werd een grote zaal op de 5e etage in de hoofdvestiging ingeruimd. In zowel Rotterdam als in Utrecht werd Het Danspaleis gehouden in de grote centrale hal.

 

Ouderen kwamen in beweging in de biebs en werden de onderlinge banden aangehaald. Toevallige bezoekers waren ook welkom te blijven en mee te dansen. Veel ouderen legden nieuwe contacten, hadden zichtbaar plezier en kwamen even helemaal los op de muziek van ‘toen’.

“Het was me een BOEKIE-WOEKIE, hoor!”

 

Op alle 4 de locaties is er flink gedanst en de locatie coördinatoren gaven aan dat het een groot succes was.

 

Op naar nog meer verbinding in de bieb

Na het succes van dit project Ouderen in de Wijk, heeft de bibliotheek van Rotterdam ondertussen al een 2e editie van een Danspaleis georganiseerd. Ook in Amsterdam zijn we actief in de andere OBA’s o.a. op het Javaplein, De Banne, Reigersbos en Slotermeer.

 

 

Met dank aan de G4-projectleider, Toon Kets en de coördinatoren van de bibliotheken Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

 

 

Het Danspaleis
als verbinder in de buurt!

 

*Wil jij ook Het Danspaleis inzetten om mee te denken met bepaalde vraagstukken omtrent ouderen in de buurt? Neem hier contact met ons op, wij denken graag mee. 

 

 

Danspaleis-evenement: Bibliotheek Amsterdam, Bibliotheek Den Haag, Bibliotheek Rotterdam en Bibliotheek Utrecht
Datum: najaar 2022

 

Crew Het Danspaleis
PD-ers: Robin & Dillon & Suna
Crew: Robin, Frank, Hedwig & Lotte
Vrijwilligers: Hennie, Simon, Josee, Jane, Marisol, Elma, Dorien, Ilone, Marjon, Henny, Margreet, Frans, Marjan, Elma, Marianne, Andre, Buug, Francis, Dick, Luisa, Mariet & Glenn

 

Fotograaf: Rene Castelijn – Rotterdam