Verhalen van de dansvloer: Julie (24) in gesprek met Gerko (37 jaar)

Voor ons nieuwe jaarverslag interviewde Julie Houben (24) zowel partners, vrijwilligers, crew, platendraaiers en fans van het eerste uur, als nieuwe leden van de Danspaleis community. Met in de nieuwsbrief van deze maand een interview met GERKO TIELMAN (37 jaar).

 

 

Geboren: Bergentheim

Woonplaats: Utrecht

Relatie met Het Danspaleis? Ik ben creatieve producer bij cultureel centrum Amare in Den Haag en werk sinds 2023 samen met Het Danspaleis

Favoriete nummer: Radio Punk van Bad Nerves

 

‘Ons ultieme doel is dans en muziek toegankelijk te maken voor een divers publiek, ongeacht leeftijd.’

 

‘Ik werk als creatieve producer bij Amare, een huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting aan het Spuiplein in Den Haag. Mijn rol als creatieve producer omvat het zoeken naar verbinding in de stad, het aangaan en vervolgens produceren en organiseren van verschillende samenwerkingen. Ik geloof sterk dat de kracht van dans en muziek fungeert als een universele taal want met dans en muziek heb je geen woorden nodig om elkaar te begrijpen. Bij Amare koesteren we de over ­ tuiging dat we een specifieke rol kunnen vervullen in de maatschappij en een bijdrage kunnen leveren aan het aanpakken van eenzaamheid bij mensen. Daarom zijn we het afgelo – pen jaar gestart met Het Danspaleis, een initiatief dat naadloos aansluit bij onze missie.

 

De eerste keer dat Het Danspaleis bij Amare plaatsvond, verbaasde ik me over de positieve energie in de zaal. Het Danspaleis heeft de sfeer bij Amare verrijkt en is uitgegroeid tot een integraal onderdeel van onze programmering. Maandelijks staat Het Danspaleis bij ons in de foyer. Een bijzonder moment was een gesprek dat ik had met twee dames op de dansvloer: een dochter met haar moeder die in een rolstoel zit. Ondanks de fysieke beperkingen van haar moeder, staan ze samen met de rolstoel op de dansvloer. De dochter ziet de vreugde op het gezicht van haar moeder, en dat is fantastisch om te zien. Een ander aangrijpend voorbeeld is dat ik laatst ook een oudere man sprak die zijn vrouw met dementie meeneemt naar Het Danspaleis. Hij deelde dat zijn vrouw sinds haar aandoening vaak boos is, niet meer zichzelf is. Bij Het Danspa – leis dansen ze samen, en ze bloeit helemaal op. Hierdoor kan deze man nog een mooie tijd met haar beleven.

 

Sinds september 2023 krijgt Amare extra steun om Het Danspaleis vaker te organiseren. Ons doel is om ook in de zomer van 2024 Het Danspaleis voort te zetten, wetende dat de oudere doelgroep dan vaak minder activiteiten heeft. Met ruimte voor 300-400 mensen streven we naar grotere opkomst in samenwerking met Het Danspaleis. Gezien ons gedeelde gebouw met het conserva – torium, streven we ernaar ook andere leeftijdsgroepen te betrekken bij de Danspaleizen. Ons ultieme doel is dans en muziek toegankelijk te maken voor een divers publiek, ongeacht leeftijd.’

 

 

Over Het Danspaleis

De missie van Het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden met dansen en muziek. Met dit ‘tankstation van levensvreugde’ wordt eenzaamheid aangepakt.

 

Het Danspaleis bestaat naast de dansmiddagen ook uit:

Het Huiskamer Danspaleis, gericht op actieve buurtbewoners om zo de onderlinge cohesie te bevorderen en het Radio Danspaleis, een podcastserie over muziek en het leven, gepresenteerd door Suna en gemaakt voor en mét ouderen. Ook deelt Het Danspaleis zijn expertise in de Danspaleis Academie, met workshops waarin medewerkers van organisaties en bedrijven worden getraind om ouderen en elkaar contact te laten maken en in beweging te zetten.