VERHAAL VAN DE VLOER: STANCE

Stance Birsak (68) danst sinds 2015 bij Het Danspaleis. ‘Ik krijg er echt zoveel energie van!’

 

Stance (links) zet zich enkele uren per maand vrijwillig in als danser bij Het Danspaleis

 

Stance: ‘We zijn een middag bij Zorgcentrum De Grevelingen in Den Bosch om samen met Het Danspaleis een muzikale, swingende middag voor bewoners te verzorgen.

 

De bewoners komen met of zonder rolstoel de zaal binnen en zoeken ‘n plaatsje aan een van de tafels. Op elke tafel ligt een hoopje ongepelde pinda’s op een uitgespreide krant. Het geeft meteen een gezellig sfeertje.

 

De PlatenDraaier speelt prachtige liedjes van toen. Zo ook ‘Soerabaja’ van Anneke Grönloh. Ik vraag een Indische dame in rolstoel, licht dementerend, of ze wil dansen. Omdat ik haar rolstoel van de voorkant bestuur, kunnen we elkaar in de ogen aankijken. Tijdens het dansen zingt ze zachtjes ‘Soerabaja’. Ik raak ervan ontroerd. Zo mooi!

 

Aan de zijkant zitten vier heren naast elkaar. Ik vraag hen een voor een ten dans. De eerste meneer heeft een zere knie. De tweede wil graag dansen. De quickstep doen we, en wat gaat het goed! Hij heeft vroeger veel gedanst, vertelt hij. Wanneer een andere danser hem een paar nummers later naar zijn plaats wil brengen, weigert hij. Hij wil nog één keer met mij dansen. Hoe leuk is dat! Dus we dansen nog eens samen. Hij geniet en ik geniet.

 

We sluiten af met de polonaise, veel bewoners doen mee. Danspaleizer Martin gaat voorop. Mensen maken poortjes en wij gaan daar dan met de hele slinger onder door. De bewoners hebben plezier en wij dansers genieten met hen. Na afloop bedankt een dame wel drie keer voor de gezellige middag.

 

Het was een middag van ontspanning en ontroering. Ik word er altijd weer blij van.’

 

Enthousiast geworden? Meld je aan als danser voor onze Danspaleizen! Tijdsinvestering is een paar uur per maand. Klik hier voor meer informatie.