Onze pijlers

Lees verder

49%

van de Nederlanders is eenzaam

Aanpak eenzaamheid

Eenzaamheid is de grootste ziekmaker in de Westerse wereld waar we met de formules van Het Danspaleis wat aan willen doen. Het Danspaleis werkt als ijsbreker met muziek als hartveroverend en universeel middel voor contact. De muziek wordt ingezet om ouderen te openen, te activeren en in contact te brengen met leeftijdsgenoten, personeel van zorg organisaties, familieleden en buurtbewoners. Ouderen, die al jaren niet  gedanst hebben, staan weer op de vloer. Familieleden zien hun (groot)ouders weer opbloeien en personeel ervaart regelmatig door de blijdschap van de ouderen weer waarom ze ooit voor de zorg hebben gekozen. We stappen in de wereld van de ouderen en realiseren op regelmatige basis, kleine en grote dansontmoetingen waar muziek de ouderen ontvlamt en in contact brengt met anderen. Na een eerste stap over de drempel, kunnen zowel vitale als kwetsbare ouderen onderdeel worden van onze vrolijke en vertrouwde community en ons blijven volgen tot aan de hemelpoort. Het Danspaleis is een ontmoetingsplaats om actief te worden en te blijven en legt een basis voor een netwerk van mensen die elkaar de helpende hand reiken en bevriend kunnen raken. Dansen en muziek zijn wetenschappelijk bewezen middelen die zorgen voor het aanpakken van eenzaamheid. Lees hier het rapport etc.

Lees hier het rapport dat Movisie heeft geschreven over de methodiek van Het Danspaleis.

Lees hier het artikel over fan Nellie in de Leeuwarder Courant.

Lees hier het onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG): De waarde van Het Danspaleis

 

117.000

65-plussers jaarlijks op de spoedeisende hulp na een val

Vitaliteit

117.000 65-plussers belanden jaarlijks op de spoedeisende hulp na een val. Van zorgpersoneel krijgen we regelmatig te horen dat de ouderen tijdens een Danspaleis of Huiskamer Danspaleis meer in beweging komen dan dat ze gewend zijn bij andere activiteiten. Met de muziek van toen boren we levensvreugde aan en wordt  het spiergeheugen aangesproken want dansen verleer je nooit! Ook het mentale geheugen wordt gestimuleerd met dansen en muziek. Ouderen beginnen spontaan liedjes te zingen of schuifelen richting de dansvloer tijdens onze Danspaleizen. We bieden een oplossing voor de tendens dat steeds meer ouderen te maken zullen krijgen met dementie. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat er in 2040, 500.000 mensen zijn met dementie (tov 290.000 in 2021). Onze formules en getrainde crew en vrijwilligers ondersteunen en stimuleren de stap naar zowel de mentale als de fysieke beweging. Van de organisatie Samen Dementie Vriendelijk heeft Het Danspaleis in 2023 een keurmerk ontvangen voor onze dementievriendelijke expertise en formules. Ondersteunend aan onze formules heeft Het Danspaleis ism de fysiotherapeut en dansleraar Wynzen Pauzenga een cursus valpreventie ontwikkeld waarin ouderen handvaten krijgen ter voorkomen van vallen. Na deze cursus kunnen de deelnemers  onderdeel worden van onze danscommunity.

Artikel BuurtSportCoach december 2023

Artikel Algemeen Dagblad (AD):  Ster van de dansvloer Mien (87) is fan van Het Danspaleis januari 2024

Ontvangen certificaat “Samen Dementievriendelijk”van Alzheimer Nederland

5,5

uur per dag is de gemiddelde schermtijd van de Nederlander

Samenleven

5,5 uur per dag is de gemiddelde schermtijd van een Nederlander. Ons vermogen tot echt contact staat onder druk, schrijft de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe in zijn boek Intimiteit (2022). En dat heeft volgens hem alles te maken met onze smartphone. En dat terwijl we als mensen een langer en gelukkiger leven leiden als we dat echte contact met elkaar opzoeken. Onderzoeken hebben uitgewezen dat ouderen langer en gezonder leven als er dagelijks een praatje wordt gemaakt met bijvoorbeeld de buurvrouw, de postbode of de kapper. In deze tijd wordt dat steeds moeilijker, het maken van echt contact lijkt niet meer vanzelfsprekend te zijn. Jaarlijks dansen we zo’n 15.000 keer met ouderen en vrijwilligers. Mensen die elkaar niet kennen komen met elkaar in contact binnen een vrolijke en warme setting en kunnen met elkaar bevriend raken omdat we veelal herhaaldelijk op een locatie terugkomen. We ervaren dagelijks dat dansen een laagdrempelige en snelle manier is om fysiek met elkaar in contact te staan. Dit geldt voor alle ouderen; ouderen die hun roots hebben in Nederland en ouderen die een migratieachtergrond hebben. Muziek uit het land van herkomst werkt als een magisch middel om ouderen te raken en in beweging te brengen. Ons muziekarchief beslaat de wereld en kan alle ouderen raken. Onze trainingen voor crew en vrijwilligers zijn erop gericht om alle ouderen te bereiken en groeit uit tot een poule van mensen met diverse achtergronden. Het Danspaleis maakt geen onderscheid en danst dwars door generaties, culturele achtergronden, rangen en standen of seksuele en politieke voorkeuren heen. Het Danspaleis gaat uit van de onderlinge overeenkomsten die we in de basis als mensen met elkaar hebben en ziet de verschillen als uitdaging om elkaar te leren kennen. Mag ik deze dans van u?