Nellie, 95: “Ik mis nooit een kans om te dansen”

Foto: Marije Kuiper

 

Als tweejarige danste ze al mee op de voeten van haar vader. En die liefde voor dansen is bij Nel (95) in al die jaren nooit verdwenen. Sterker nog, ze leert nu iedereen die met Het Danspaleis meedoet hoe het moet. “Ik geef iedereen een beetje dansles, het kan me niet schelen wie. Ik kan het gewoon niet laten.”

 

60 jaar gedanst

Wat wil je ook, als je je hele leven de ster van de dansvloer bent geweest. “Dansen, dat is alles. Ik heb 60 jaar met mijn man gedanst en nu dans ik nog steeds. Ik geniet er zo van, je kunt je echt even uitleven.” Het dansen houdt haar niet alleen fit, maar het helpt ook om al die mooie herinneringen van vroeger te herbeleven. “Mijn man kon ook heerlijk dansen. Er waren twee muziekcorpsen in Balk, waar we woonden, en dan moesten wij de avond openen omdat we zo goed konden dansen. Als de dansvloer eenmaal gevuld was hadden wij onze plicht gedaan.”

 

Tekst en foto: Lizet Deutekom

Geen moment stil

“Nu bij Het Danspaleis doe ik eigenlijk hetzelfde: andere mensen overtuigen om te dansen. Het voorbeeld geven.” Al danst ze sinds haar man overleed het liefst met Dieuwer, een PlatenDraaier van Het Danspaleis. En dan vooral de Engelse wals. “De jongens van Het Danspaleis roepen: de Engelse wals is voor mij want die dans ik met Nellie!” Aan de kant zitten, daar heeft ze niks mee. “Ik zit geen moment stil. Als ik niet gevraagd wordt zorg ik zelf wel dat ik op vloer ben. Ik heb ook geleerd om met een rollator te dansen. Want als er wel muziek is maar geen mens op de dansvloer dan denk ik ‘godvergeme ik ga toch niet zitten’.”

 

Deftige Mietje

Het leukste aan een dansmiddag? Alleen de voorbereiding al. “Ik kijk er echt naar uit. Ik heb hier in huis de bijnaam ‘deftige mietje’. Maar ik wil gewoon mooi aangekleed, met nette schoenen aan. Het is zo leuk om opgedoft te gaan dansen.” De voormalig hardloopster en tweevoudig rollatorloop-winnaar is goed voorbereid. Ze laat een propvolle koelkast zien. Voorraad voor de hongerklop ná het dansen. “Ik mankeer niks aan mijn benen, maar als ik thuis kom stik ik van de honger.”

 

“Ik ben altijd als eerste op de dansvloer en kom er als laatste weer vanaf”

 

Goede voorbeeld

Zo langzamerhand is Nel een beetje een Danspaleis-beroemdheid. Dus zit ze ook nooit om een praatje verlegen. Maar het dansen staat altijd centraal. “Ik geef iedereen gewoon graag het goede voorbeeld. Ze zeggen dat ik het mooiste kan dansen – niet van uiterlijk, maar van houding. Dat zwierende he, dat hoort. Ik vind het eigenlijk normaal. In die zin: hier hou ik nu eenmaal van. Het komt uit mezelf. Dus ik ben altijd als eerste op de dansvloer en kom er als laatste weer vanaf.”

 

 


 

Ruim 200.000 ouderen in Nederland zitten zonder bezoek, ook tijdens de feestdagen. Dat kan anders! Supermarktketen Lidl zet zich samen met het Ouderenfonds in voor Het Danspaleis. Ook meedoen?

  • Doneer je statiegeld bij de statiegeldautomaat in een Lidl-filiaal bij jou in de buurt
  • Doneer een dansplaat van een bedrag naar keuze. Je vindt de donatievouchers bij het Golden Oldies-display in alle Lidl-winkels.
  • Deze actie loopt van 3 t/m 31 december 2018.

Op een andere manier bijdragen? Dans mee, boek ons of doe een gift.