In het zonnetje: Jacob, Ananda & Paul

In het zonnetje: Jacob, Ananda en Paul - Het Danspaleis

 

 

JACOB

 

Leeftijd: 76 / Woonplaats: Amstelveen /

Favoriete nummer: La Valse van Ravel

 

ANANDA

 

Leeftijd: 70 / Woonplaats: Amstelveen /

Favoriete nummer: Bach Passione

 

‘Door Alzheimer verdwijnt veel van het geheugen, maar muziek wordt het laatst ‘aangetast’, zo waardevol is muziek’

 

Rode draad

‘We hebben elkaar ontmoet tijdens onze opleiding op het Conservatorium Den Haag, tijdens de koorzangrepetities. Jacob zat bij de bassen en ik bij de alten, daar sloeg de vonk over. Jacob is slagwerker en zat bij het nationale balletorkest en heeft ook op tapdansen gezeten. Ik zong bij het Nederlands Kamerkoor, want van kinds af aan had muziek een grote aantrekkingskracht. Muziek is de rode draad in ons leven.

 

Waardevol

We houden ook van dansen, vooral de Argentijnse tango.
Jacob speelde onlangs nog in de Odense Jazz Band (Alzheimer orkest) en in een trio. Door Alzheimer verdwijnt veel van het geheugen, maar muziek wordt het laatst ‘aangetast’, zo waardevol is muziek.

 

Paul kennen we van de Huiskamer edities in het Odensehuis waar hij met behulp van muziek in gesprek komt met de bezoekers van het Odensehuis.’

 

 

 

PAUL

 

Leeftijd: 47 / Woonplaats: Amsterdam, Pijp / Geboren: Amsterdam West, Bellamyplein /

Favoriete nummer: Que sera sera – Doris Day

‘Door muziek, de groep en de energie van de groep werd Jacob geprikkeld. Bij de laatste editie danste hij zelfs de tango met Ananda’

 

Levensvreugde

‘Het werk als Platendraaier is op mijn lijf geschreven. Het gaat over levensvreugde en ik houd van mensen. Ik doe het platendraaien in de kleinere huiskamer edities en dat past mij het beste, omdat ik veel in gesprek kan gaan en er bijzondere verhalen van mensen naar boven komen.

 

Prikkeling

Ananda en Jacob waren deelnemers bij een Huiskamer Danspaleis. Jacob zat toen in een vergevorderd stadium van geheugenverlies. Door de muziek en de energie van de groep werd Jacob geprikkeld. Bij het eerste Huiskamer Danspaleis ging hij wat eerder weg, omdat hij moe was, maar bij de laatste editie, danste hij zelfs de tango met Ananda.

 

Twinkeling

Ik ga voor de twinkeling, om te kijken wat er nog wel kan, al is het maar iets kleins, zoals het meetikken van de vingers op de maat van de muziek of dat iemand met dementie hele teksten van liedjes meezingt. Dit soort ontmoetingen ontroeren mij enorm en dat is waar ik het voor doe.’

 

 

*Meer weten over een Huiskamer Danspaleis? Lees ook de blog van Frank: Een eerste ontmoeting met een Huiskamer Danspaleis dementie. 

 

 

*Foto’s: Marije Kuiper