Het Danspaleis in training: Hoe herken je iemand met dementie?

Op donderdag 19 januari hebben we met een aantal Danspaleis-medewerkers en -vrijwilligers de training “Goed omgaan met Dementie” gevolgd.

 

Samen Dementie Vriendelijk” is een landelijk initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS. Tijdens de workshop deelden we ervaringen met elkaar en bespraken we de 10 signalen hoe je iemand met dementie herkent, o.a. aan onrustig, problemen met zien en taalproblemen. We kregen tips n.a.v. een ezelsbruggetje “GOED”  hoe je omgaat met iemand met dementie. GOED staat voor:

Geruststellen
Oogcontact
Even meedenken
Dankjewel

 

 

We kregen ook tips dat je beter iemand met dementie niet moet tegenspreken (ze hebben altijd gelijk), dat meerkeuze vragen lastig zijn (bijv. Wil je koffie of thee? dan kiest men altijd de laatste optie) en korte vragen aan ouderen met dementie, beter werkt (Wil je dansen?). Nog beter is contact maken d.m.v. dans- en lichaamstaal. Een uitnodigende hand om te dansen en een grote glimlach doen al wonderen. Wat we eigenlijk bij Het Danspaleis al doen. 🙂

 

Wij vonden het erg waardevol om deze training samen te volgen en om ervaringen met elkaar te delen. Wil je meer weten welke 10 signalen we hebben besproken, en waar GOED verder voor staat? Download hier de Kaart Signalen van dementie 2023.

 

Tevens kun je op de website: samendementievriendelijk.nl, online een gratis training volgen, mocht je hierin geïnteresseerd zijn.

 

‘Samen maken we Nederland dementievriendelijk!’

 

Wil je weten wat Het Danspaleis nog meer doet met de doelgroep ouderen met dementie? Bekijk hier een van onze formules speciaal ook voor deze doelgroep.