Dat hij nog regelmatig even lekker met de heupen los kan beschouwt Freek (91) als een groot voorrecht. Na een totale black-out en een pittig revalidatieproces is hij daarom actiever dan ooit. “Ik trek de mensen die daar maar een beetje zitten gewoon de dansvloer op. Dan denk ik ‘jullie willen wel’, maar ze moeten een schop onder hun kont hebben.”
Gangmaker
Hij ontpopte zich in korte tijd tot de gangmaker van de Open Hof, het verpleeghuis waar hij sinds enkele jaren woont. “Af en toe ga ik even om de hoek. Vragen of ze goed geslapen hebben, dat soort dingen. Niet iedereen danst, maar degenen die mobiel zijn neem ik altijd mee op sleeptouw.”
Actief
Hij pakt zijn smartphone erbij om foto’s te laten zien. Kleinkinderen, recreatiemiddagen en Het Danspaleis komen voorbij. “Waar heb ik eigenlijk geen interesse in! Ik hou mezelf goed actief. Ik kan ook nog veel, dus doe ik het.” En niet met tegenzin. Juist omdat hij zijn herwonnen gezondheid zo waardeert, maakt hij er een punt van om de andere bewoners te betrekken waar hij kan.
Ontwaakt
“Dat is heel belangrijk, vind ik. Er is er een bij die totaal de weg kwijt is – dat heb ik zien gebeuren. Maar als Het Danspaleis er is, is het alsof hij ontwaakt. Dan danst ‘ie bijna elk plaatje mee.” Zelf is Freek dol op de foxtrot, de wals en de quickstep. “Maar ook de chachacha – en dan even lekker door de knieën, want zelfs dat kan ik nog goed.” Het zijn dansen die hij voor het eerst leerde toen hij een jaar of 17 was. “Het blijft er altijd inzitten. Ik geniet er nog steeds van.”
“Ik dans ook de chachacha – en dan even lekker door de knieën, want zelfs dat kan ik nog goed”
Loskomen
Omdat hij altijd overal helpt kent bijna iedereen hem. “De helft kijkt niet naar het dagprogramma dus trommel ik ze allemaal op. En zeg dan tegen de zusters ‘nemen jullie die en die ook mee naar beneden?’. Want al die mensen hebben vroeger ook gedanst. Er zijn erbij die echt weer even loskomen. Juist met jullie muziek. De mensen die het niet meer zelf kunnen helpen we dansen met de rolstoel of rollator. Dan doen ze toch even mee.” En als er beneden niet gedanst wordt, maakt hij er op zijn kamer wel een feestje van. “Ik heb heel veel walsmuziek hier. Dan pak ik m’n stoel en ga ik zelf heel even.”
Ruim 200.000 ouderen in Nederland zitten zonder bezoek, ook tijdens de feestdagen. Dat kan anders! Supermarktketen Lidl zet zich samen met het Ouderenfonds in voor Het Danspaleis. Ook meedoen?
Op een andere manier bijdragen? Dans mee, boek ons of doe een gift.