Factsheet Het Danspaleis

 

Formules, ontstaan, missie, visie, pijlers en onderzoek

Facts

  • Het Danspaleis is als organisatie gestart in november 2012.
  • Zo’n 125.000 ouderen hebben onze dansvloer inmiddels gevonden.
  • Sinds 2024 draaien we zo’n 600 edities per jaar. Dat zijn de grotere Danspaleizen en de kleinere Huiskamer Danspaleizen samen.
  • We bouwen in vijf focussteden, aan inclusieve danscommunity’s in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Almere.
  • We werken met een vrijwilligerspoule van zo’n 325 contactmakers die met de ouderen dansen.
  • Het Danspaleis heeft een kernteam van 10 leden achter de schermen en een flexpoule van zo’n 30 bouda’s (bouwers/ dansers) en platendraaiers

Wat we doen

Het Danspaleis werkt sinds 2012 met dansen en muziek als hartveroverend en universeel middel voor contact en beweging. Muziek uit de jeugd van de ouderen opent deuren die voor lange tijd gesloten waren en ouderen die al jaren niet hebben gedanst staan weer op de vloer. Inmiddels hebben zo’n 125.000 ouderen gedanst.

Het Danspaleis werkt met twee hoofdformules. Het Danspaleis waar zo’n 150 ouderen samen komen op de dansvloer en het Huiskamer Danspaleis, een muziekclub voor zo’n 12 ouderen voor een praatje en een plaatje. Het Huiskamer Danspaleis is een opstap naar de grotere Danspaleizen waar je in feestelijke stemming nieuwe mensen ontmoet. Met beide formules bouwen we inclusieve danscommunity’s in onze vijf focussteden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Almere

Het Danspaleis

Het Danspaleis is een ouderwets gezellig dansfeest voor ouderen en iedereen die van swingen houdt. De Platendraaier (PD) trekt oude krakers uit de koffer van de sterren van weleer, zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Lieve Hugo en Doris Day. Van meezinger tot tranentrekker, van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot buikdans: met Het Danspaleis is het altijd bal.

Niet alleen ouderen laden zich op, ook mantelzorgers, zorg- en welzijns personeel en medewerkers uit het bedrijfsleven krijgen een boost. Zo wordt het een feest voor iedereen. Het Danspaleis is inzetbaar in een reeks van bijvoorbeeld vier edities om een locatie een boost te geven of kan eenmalig worden ingezet voor bijvoorbeeld een jubileum, kick- off of themafeest.

Het Huiskamer Danspaleis

Het Huiskamer Danspaleis organiseren we voor kleinschalige accommodaties en voor speciale doelgroepen zoals ouderen uit de regenboog community, ouderen met een migratieachtergrond en ouderen met dementie. Het is een dans- en muziekmiddag voor een groep van maximaal 15 ouderen. Onze Platendraaier en dansvrijwilligers leggen contact in huiselijke sfeer en halen persoonlijke muziekfavorieten en verhalen op. Er wordt naar muziek geluisterd, gekletst en natuurlijk gedanst. In Het Huiskamer Danspaleis worden contacten verdiept en beweging gestimuleerd. Deze formule is vooral geschikt voor ouderen die Het Danspaleis nog niet kennen of een extra zetje nodig hebben om mee te doen. De Huiskamer Danspaleizen worden in een reeks van drie edities uitgevoerd. Eenmaal fan geworden kunnen ouderen meedraaien in onze Danspaleizen.

Achtergrond

Dj Suna werd gevraagd om muziek te draaien op het verjaardagsfeestje van de 75-jarige moeder van een vriendin. Het publiek zou voornamelijk uit ouderen bestaan en daarom leek het haar een goed idee om de muziek uit de jeugd van de jarige te draaien. Toen de eerste plaat werd opgezet, gebeurde er iets bijzonders: het publiek sprong letterlijk op, stoelen werden aan de kant gezet en er ontstond een uitgelaten zang- en dansfeest. Door het aanstekelijke plezier van de ouderen werd het een feest voor alle generaties. Iedereen danste met elkaar, jong en oud. Dat muziek zo’n effect kon hebben, maakte een diepe indruk op Suna. Snel hierna kwam zij op het idee van Het Danspaleis: een disco voor ouderen. In 2011 is stichting Danspaleis opgericht en doopte dj Suna zichzelf om tot PD(platendraaier) Suna. Inmiddels heeft zij een team van getalenteerde mensen om zich heen verzameld, die samen een en dezelfde passie delen: alle ouderen van Nederland op de dansvloer!

Onze missie en visie

De missie van Het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden met dansen en muziek. Met ons tankstation van levensvreugde wordt eenzaamheid aangepakt.

De wereld van ouderen

Met het ouder worden, wordt de wereld vaak kleiner. Lichamelijke en geestelijke beperkingen en het verlies van dierbaren en contacten zorgen voor een kleinere leefwereld. Hierdoor liggen inactiviteit en eenzaamheid op de loer. Hoe kunnen we zorgen dat ouderen niet in een negatieve eenzaamheidspiraal belanden maar opleven? En hoe kunnen we zorgen dat ouderen worden gestimuleerd weer in beweging te komen?

De kracht van bewegen op muziek

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek de hersenen stimuleert, met positieve effecten op o.a. herinnering, emotie, empathie en coördinatie. Het Danspaleis werkt als ijsbreker met muziek. Muziek wordt ingezet om ouderen te openen, te activeren en in contact te brengen met leeftijdsgenoten, personeel van zorgorganisaties, familieleden en buurtbewoners. Ouderen die al jaren niet hebben gedanst staan weer op de vloer, familieleden zien hun (groot)ouders weer opbloeien en door de blijdschap van de ouderen ervaart personeel weer waarom ze ooit voor de zorg hebben gekozen. Het Danspaleis is een ontmoetingsplaats om actief te worden en te blijven en legt een basis voor een netwerk van mensen die elkaar de helpende hand reiken en bevriend kunnen raken.

De kracht van dansen als vorm van beweging

Dansen betekent aanraking en beweging, met alle positieve effecten voor lichaam en geest. Wij werken nauw samen met fysiotherapeuten en bewegingsspecialisten om onze impact zichtbaar te maken en te onderbouwen.

Onze pijlers

Pijler 1 Aanpak eenzaamheid

Eenzaamheid is de grootste ziekmaker in de Westerse wereld waar we met de formules van Het Danspaleis wat aan willen doen. Het Danspaleis werkt als ijsbreker met muziek als hartveroverend en universeel middel voor contact. De muziek wordt ingezet om ouderen te openen, te activeren en in contact te brengen met leeftijdsgenoten, personeel van zorg organisaties, familieleden en buurtbewoners. Ouderen, die al jaren niet gedanst hebben, staan weer op de vloer. In De sociale staat van Nederland (sept. 2020) geeft het SCP aan dat bij 75-plussers het gevoel van eenzaamheid verdubbelde. Met de formules zoals Het Danspaleis, Het Huiskamer Danspaleis, Danspaleis valpreventie en Danspaleis Live blijven we in contact, én stimuleren we ouderen naar buiten te komen en elkaar te blijven ontmoeten. Door onze formules ontmoeten buren elkaar en ontstaan er nieuwe netwerken, vriendschappen en ondersteuning van geestelijk en fysiek welzijn. Dat is waar de aanpak eenzaamheid plaatsvindt en samenredzaamheid zich ontwikkelt.

Pijler 2 Vitaliteit

De Danspaleisformule bestaat naast de inclusieve dansmiddagen ook Het Huiskamer Danspaleis, Danspaleis valpreventie en Danspaleis Live. Deze zijn gericht op zowel actieve als meer eenzame oudere buurtbewoners. Ook deelt Het Danspaleis haar expertise in workshops, waarin medewerkers van (non-)profit organisaties worden getraind om ouderen in beweging te zetten. Met fysiotherapeuten zijn er speciale dansactiviteiten ontwikkeld zoals bijvoorbeeld tijdens een 1,5 m polonaise gebogen onder een ‘poortje’ van 2 mensen doorlopen, die gericht zijn op versterking van bovenbeenspieren en valpreventie (i.s.m. de GGD in 2019). Een ander voorbeeld is dat ouderen aangeven dat de Danspaleizen en Huiskamer Danspaleizen een reden zijn om zich aan te kleden, zichzelf te verzorgen, ‘op te tutten’ en de deur uit te gaan. Het effect is een stimulering van vitaliteit voorafgaand aan de Danspaleisformule, die bol staat van de fysieke en geestelijke activiteit, een gezonde leefstijl stimuleert en welbevinden van ouderen vergroot. De impact van de danspaleisformule is hierdoor groter dan het feestelijke evenement alleen.

Pijler 3: Samenleven

De aantrekkingskracht van Het Danspaleis is dat het gaat over ‘echt’ contact en over saamhorigheid. Dit trekt zowel vrijwilligers als publiek. Het voorziet in een behoefte van zorg voor elkaar en echt contact. Uit ervaring weten wij dat bezoekers van alle leeftijden en met diverse culturele achtergronden zich welkom en gewaardeerd voelen en door die gulle gastvrijheid ook steeds terugkomen. Het gevoel ergens bij te horen, dat je gezien wordt, mee mag doen ongeacht leeftijd, culturele of religieuze achtergrond, rangen of standen, dat weet Het Danspaleis daadwerkelijk uit te dragen. In onze participatiemaatschappij worden mensen geacht zelfredzaam te zijn, maar veel mensen zien zichzelf juist als leden van een sociale gemeenschap; we zijn nu eenmaal met elkaar verbonden in het hier en nu bijvoorbeeld omdat we wonen in een buurt/wijk, een zorginstelling of wooncomplex. Aan die behoefte van saamhorigheid geeft het Danspaleis concreet vorm. Het Danspaleis stimuleert actief het gevoel van gemeenschap en daarmee het sociale netwerk.

Onderzoek en keurmerken

Het Danspaleis is de afgelopen jaren onderwerp geweest van onderzoeken en scripties, heeft keurmerken behaald en werkt samen met landelijke partners. Onderstaand vindt u hiervan een overzicht:

Maart 2023 heeft het Danspaleis het keurmerk Samen Dementie Vriendelijk gekregen.

In 2017 heet Movisie onderzoek gedaan naar het werk van Het Danspaleis vanuit de Theory of Change methodiek. Onder andere de doelen van het Danspaleis zijn helder in kaart gebracht en onderzocht hoe het Danspaleis zorgt voor het doorbreken van de negatieve spiraal richting eenzaamheid. Het rapport is op te vragen bij Het Danspaleis.

Het Danspaleis tegen het licht, Evaluatieonderzoek aan de hand van de Theory of Change, Jan Willem vd Maat, 3 maart 2017

In 2020 heeft De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een onderzoek uitgebracht met antwoord op de onderzoeksvraag: Wat is de totale waarde van het Danspaleis uitgedrukt in de hoeveelheid geld in euro’s gelet op de totale (in)directe kosten en sociale baten die de organisatie levert. Op lichaamsfunctie, op mentaal welbevinden en op kwaliteit van leven en zingeving.

Het doel van het onderzoek was om door middel van True Cost Accounting (TCA) de totale waarde van de diensten van het Danspaleis te kwantificeren en te monetariseren (in geld uit te drukken).

Het Danspaleis streeft een zo groot mogelijk positief maatschappelijk effect te hebben door bij te dragen aan het welzijn ouderen. De TCA- berekening streeft ernaar om de impact van activiteiten op de waarde van natuurlijk en sociaal kapitaal te meten en uit te drukken in geld. Het onderzoek is op te vragen bij Het Danspaleis.

Waarde van Het Danspaleis, True cost accounting, Janet Bieze olv Joanna Gusc, 2020

Factsheet downloaden